Particularitățile postului de sudură

Mecanismul de desfăşurare a firului electrod –este un mecanism care impinge, în
funcţie de necesit ăţi, firul ce serve ş te în acela ş i timp ca electrod şi ca metal de aport până la tubul de contact al pistoletului. Rolul său are o mare importan ţă în ceea ce priveşte regularitatea ş i calitatea sudurii.

Suportul bobinei firului electrod –o frână reglabilă în funcţie de greutatea bobinei este montată pe arborele de suport al bobinei, pentru a controla iner ţia pe care ar putea-o avea după oprirea mecanismului de desfăşurare a firului electrod. Frâna ajută şi la tensionarea firului electrod, altfel s-ar putea produce arc electric între bobină şi galet.

Motorul de desfăşurare a firului electrod –viteza de avans a firului fiind unul din parametrii principali ai sud ării M.A.G., ea trebuie s ă poat ă varia în funcţie de particularităţile fiecărei utilizări. Ea este obţinută prin intermediul unui sistem de variaţie mecanică , electrică sau electronică .

Mecanismul derulatorului de sârmă

Oricare ar fi tipul lor, motoarele de avans al firului sunt echipate cu un dispozitiv de frânare instantaneu, care blochează firul atunci când utilizatorul întrerupe curentul de sudare.

Suportul de redresare a firului electrod – atunci când firul părăseşte bobina, din cauza rigidităţii sale, acesta păstrează o anumită curbură care trebuie eliminată pentru a reduce frecarea cu celelalte componente. Dacă nu este efectuat un redresaj metodic al firului, se pot creea puncte de uzură pe ghidajul firului, pe de ghidaj sau la pistolet.

Galeţii de desfăşurare a firului electrod (role antrenare) – in cazurile cele mai simple, posturile de sudare sub protecţie gazoasă sunt echipate cu doi galeţi :

– un galet de apăsare, acţionat de un resort reglabil;

– un galet de antrenare dotat cu şanţuri prin care trece firul electrod

În general aceste şanţuri sunt în număr de două , permiţând astfel selecţionarea diametrului firului electrod.

Pistoletul – este un organ utilizat pentru a aduce firul electrod şi gazul de protec ţie la o distanţă convenabil ă fata de elementul de sudat. Pistoletul se compune din

– tub de ghidaj ;

– corpul pistoletului ;

– ansamblul duză -tub de contact.

Duza – permite dirijarea gazului protector spre arc şi spre baia de fuziune. Demontarea sa facilitează curăţarea, care trebuie s ă fie frecvent ă pentru a înl ătura proiec ţiile aderente la suprafaţă.

Duza de contact – rolul tubului de contact este de a transmite curentul de sudare firului electrod prin contact, cât mai aproape de baia fuzibilă . Pentru ca şi contactul să fie corect, este necesar ca jocul între firul electrod şi alezajul tubului de contact s ă fie foarte mic, ţinând cont de toleranţele admise la diametrul firului electrod.

 

Capul pistoletului

Duza de contact fiind o piesă de uzură, starea suprafe ţei canalului trebuie s ă fie foarte îngrijită . Înlocuirea tubului de contact trebuie prev ăzut ă în mod regulat dup ă un anumit timp de utilizare. Pe de alt ă parte, duza ş i tubul de contact trebuie s ă fie curăţate frecvent pentru ca gazul şi firul electrod să poată trece liber. Pentru aceasta, trebuie în mod obligatoriu să se utilizeze produse anti-particule fără silicon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *