Tăierea termică

     Tăierea termică este un proces conex sudării, respectiv un proces tehnologic de procesare a materialelor metalice, prin care se obţin componente pentru inginerie mecanică, în industria grea sau cea a construcţiilor de maşini, respectiv componente destinate confecţionării structurilor metalice sudate. Tot prin tăiere termică, se mai pot pregăti în condiţii economice rosturi de sudare pentru table de grosime ridicată. Acetea, sunt utilizate în construcţii metalice, precum podurile feroviare sau cele rulante, clădiri cu structură de rezistenţă metalică, industria navală etc. Procesele de tăiere termică, pot fi clasificate după mai multe criterii, conform figurii de sus.

     În cazul tăierii cu flacără materialul arde în prezenţa oxigenului, iar jetul de gaze arse având presiune ridicată, îndepărtează metalul topit şi oxizii metalici formaţi în urma reacţiei de ardere.
Tăierea prin topire se realizează prin topirea locală a materialului şi îndepărtarea acestuia cu ajutorul unui jet de gaz suplimentar, insuflat cu viteză şi presiune ridicată.
Tăierea prin sublimare se produce prin vaporizarea metalului, îndepărtarea metalului topit şi a zgurii formate, realizându-se prin expansiunea vaporilor metalici sau prin utilizarea unui gaz suplimentar.
Alegerea procedeului de tăiere termică se face în funcţie de tipul şi grosimea materialelor ce urmează să fie tăiate, dar şi funcţie de indicatorii de performanţă şi calitate urmăriţi. În anumite aplicaţii, se aplică procedee de tăiere specială, precum: tăierea cu flacără şi cu pulbere metalică,tăierea cu lance de oxigen, scobirea cu flacără.

Click aici pentru tăietoare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *