Sursele de curent alternativ pentru sudare sunt transformatoarele de sudare sau grupurile de generatoare de frecvenţă mărită, 150 Hz, 300 Hz etc., cu care faţă de frecvenţa de 50 Hz se obţin arce electrice mai stabile. Transformatoarele de sudare sunt aparate prevăzute în general să funcţioneze cu caracteristici coborâtoare, în acest scop au o inductanţă care asigură decalajul între tensiune şi curent, necesar menţinerii sigure a arcului de sudare.
Transformator de sudare
La transformatoarele de puteri mari folosite pentru sudarea automată, ca-racteristica este mai aplatisată. Transformatoarele de sudare modifică parametrii puterii electrice de la o reţea electrică primară cu tensiunea de 220—500 V la tensiunea necesară sudării cu intensitate mare de curent; în general sunt monofazate, însă se execută şi trifazate pentru alimentarea mai multor posturi de sudare sau pentru sudarea cu arc trifazat.Avantajul lor consta in faptul că nu au organe de mişcare, astfel încât durata lor în serviciu este mare şi de asemenea nu necesită nici un fel de întreţinere. Un alt avantaj îl constituie randamentul care este aproape de două ori mai mare faţă de convertizoarele de sudare. Au un preţ de cost sub 20% din cel al unui convertizor, iar puterea de mers în gol este de numai circa 0,5 kW faţă de 2—3 kW la un grup de sudare. Transformatoarele de sudare prezintă dezavantajul că nu pot fi folosiţi la sudare electrozii cu înveliş bazic sau cu învelişuri subţiri.
Caracteristicile tehnice pentru transformatorul de sudare TASM 300 sunt:
curentul nominal, în A—300;
durata activă DA, în %—60;
tensiunea de lucru, în V—32;
tensiunea nominală de alimentare, în V—220; 380; 500.
Exploatarea şi întreţinerea transformatoarelor de sudare.
Înainte de punerea sub tensiune a transformatorului de sudare, este necesar ca borna de pămînt a transformatorului să fie legată la pămînt. Această legătură se execută de către electrician.
Tot înainte de punerea sub tensiune a transformatorului se verifică dacă poziţia baretelor de pe placa cu borne pentru treptele respective de sudare sunt corect aşezate şi dacă legăturile cablurilor de sudare la masă şi la cleştele portelectrod sunt corecte, în vederea evitării scurtcircuitelor. De asemenea, se verifică dacă şi masa de sudare este legată a pămînt. Se verifică în prealabil dacă sudorul cunoaşte modul de exploatare a transformatorului de sudare.
La punerea în funcţiune şi la începerea operaţiei de sudare, transformatorul trebuie să producă vibraţii normale cu un zgomot înăbuşit, caracteristic mersului normal. În cazul cînd se produc zumzete puternice si vibraţii mari ale aparatului, se roteşte roata miezului mobil într-un sens sau în celălalt, pană se stabileşte zum-zetul normal. Nu este permis transportul transformatorului de sudare sub tensiune, chiar şi în cazul unor distanţe foarte mici. Este interzis ca sudorul să execute reparaţii la transformator sau să desfacă capacul acestuia; aceste lucrări se vor efectua numai de către electricieni.
Se recomandă ca transformatorul să nu fie lăsat sub tensiune chiar si în cazul unor întreruperi de durată scurtă, deoarece mersul în gol al ransformatorului are o influenţă negativă asupra factorului de putere al reţelei. La terminarea lucrului, transformatorul se scoate de sub tensiune.