Protectia muncii la sudura

      Protectia muncii la sudura: Intodeauna lucratorul cu aparatura de sudura va trebui sa cunoasca normele de protectia muncii si sa-si desfasoare activitatea in conformitate cu acestea.     

     Toate locurile de sudare trebuie protejate cu paravane, iar la intrări se va scrie „SE SUDEAZĂ”, „PERICOL DE ORBIRE” etc. Tensiunile reţelei electrice şi în unele cazuri şi tensiunile surselor de curent de sudare fiind periculoase, sudorul trebuie să poarte echipamentul de protecţie necesar, mănuşi, şorţ, bocanci şi ghete din piele sau jambiere. Acestea asigură paza contra electrocutărilor şi totodată protecţia necesară contra stropilor de metal şi de zgură.,  Şorţul de piele, mănuşile şi ghetrele-jambiere protejează pieptul, mîinile şi picioarele sudorului.

Pantalonii (fără manşete) trebuie să acopere bocancii sudorului, pentru ca să  nu pătrundă stropii de metal şi de zgură. Echipat cu acest echipament, împreună cu casca de cap sau masca de mină, sudorul este protejat şi contra radiaţiilor arcului.

      Toate aparatele, după instalarea lor pe locul de muncă, trebuie legate la borna de pămant. Aceste legături se execută de către electricieni odată cu instalaţia electrică. Înainte de punerea în funcţiune a grupului, a redresorului sau a transformatorului de sudare, sudorul, echipat, verifică dacă nu sint scurtcircuite, dacă legăturile din circuitul de sudare şi toate contactele sînt corecte. Sudorul trebuie să cunoască instrucţiunile de folosire a aparatelor cu care lucrează şi să menţină locul de muncă într-o perfectă ordine şi curăţenie.

      Capetele cablurilor trebuie să fie cositorite în papuci şi numai după aceea se strîng la bornele aparatului, la cleşte sau la clema de contact.
Cablurile de sudare trebuie să fie în stare perfectă, fără fire legate iar toate legăturile izolate cu bandă de cauciuc; pentru prelungirea cablurilor se vor folosi numai racorduri fixe sau demontabile.

      Cleştele de sudare trebuie să fie perfect izolat. Sudorului nu-i este permis să desfacă capacele aparatelor, să execute lucrări de reparaţii sau legături la reţea; toate aceste operaţii se execută numai de către electricieni.

       La producerea scînteilor la colectorul generatorului, sudorul va anunţa organele superioare, fără ca el personal să intervină la înlăturarea defectului din aparat şi a legăturilor de la reţeaua electrică. Singurele defecte pe care el este dator să le înlăture sînt de la cablul de sudare.

      Arcul electric, după amorsare, emană intense radiaţii luminoase, însoţite de
radiaţii ultraviolete şi infraroşii. Radiaţiile luminoase au un efect orbitor, cele ultraviolete provoacă insolaţii, arsuri ale pielei şi inflamaţii ale ochilor cu dureri mari, iar razele infraroşii produc în timp cataracte la ochi. De aceea, sudorul, înainte de amorsarea arcului, trebuie să pună ecranul pentru protejarea capului contra tuturor radiaţiilor şi contra stropilor de metal şi zgură. De asemenea, sudorul trebuie să poarte şi ochelari de protecţie cu vizoare din
sticlă albă, nefiind permisă curăţirea zgurilor şi a picăturilor de metal de pe piesele
sudate fără ei.

La terminarea lucrului, aparatele se vor scoate de sub tensiune, la fel şi la părăsirea locului de muncă. Transportul aparatului este interzis să se facă dacă aparatele sunt legate de reţea.

Recomandările noastre pentru protecția muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *