Surse de curent de sudare

Pentru menţinerea arcului sunt necesare surse de curent, încât la creştereacurentului, tensiunea să scadă, dar nu sub valoarea necesară menţinerii arcului, iar la variaţia lungimii arcului, curentul şi tensiunea să varieze cât mai puţin, pentru ca arcul să se menţină stabil. Pentru amorsarea arcului, este necesar ca tensiunea în gol să fie suficient de mare, de 70—80 V, iar la formarea acestuia ea să scadă foarte repede, astfel încât pentru menţinerea arcului tensiunea necesară a punctelor de funcţionare stabilă să fie de 20—30 V pentru intensităţi de curent de peste 60 A, la sudarea cu electrozi înveliţi.

Pentru ca amorsarea arcului să fie cât mai uşoară, este necesar ca tensiunea în gol să fie cât mai mare, însă din punctul de vedere al tehnicii securităţii muncii în ţara noastră, ea este limitată la 100 V pentru sursele de curent continuu, şi la 80 V, pentru sursele de curent alternativ.

Pentru ca sudarea să se poată efectua cu mai multe dimensiuni de electrozi,este necesar ca sursele de energie să aibă un domeniu de reglare a curentului cât mai larg, adică de la 30—40 A, cât este necesar pentru topirea electrozilor subţiri, de 1,5 şi de 2 mm diametru, pînă la 300 A, eventual mai mare, pentru sudarea cu electrozi ele 5 sau de 6 mm sau de diametru mai mare.

Sursele de curent continuu pot fi generatoare de sudare antrenate de motoare electrice sau de motoare cu ardere internă, formînd grupuri de sudare, sau pot fi redresoare care nu au organe în mişcare.

Generatoarele antrenate de motoare electrice formează convertizoare, care în prezent se execută în construcţie compactă, adică rotoarele motorului electric şi al generatorului sunt montate pe un arbore comun cu o carcasă comună, formînd blocuri sau monoblocuri de sudare. Ele se numesc şi agregate de sudare şi pot fi acţionate electric (grup convertizor) sau termic (grup electrogen).

Pentru sudare cu curent alternativ, sursele de curent pot fi transformatoare, adică aparate statice care transformă curentul de la reţea în curent de sudare, de aceeaşi frecvenţă cu a reţelei electrice, sau generatoare de frecvenţă ridicată, adică convertizoare rotative antrenate de curentul de la reţea care generează curent alternativ de sudare cu o frecvenţă de peste 150 Hz.

Grupurile şi transformatoarele de sudare se construiesc de diferite mărimi ca racterizate prin curentul maxim de sudare, şi anume:

  • pentru curenţi reduşi de sudare pînă la maximum 160 A, destinate sudării manuale cu electrozi de la 1,5 mm pînă la 3,25 mm diametru, eventual chiar de 4 mm;sunt folosite la sudarea pieselor subţiri, în special la lucrările de întreţinere; sunt montate pe roţi sau prevăzute cu mânere, pentru a fi uşor transportabile;

Arc mini 160

Câteva exemple:

Gorilla microforce 120

Viper mma 160

Multiflux 153 synergic nogas

  • pentru curenţi de sudare până la 315 A, destinate sudării manuale cu electrozi de 26 mm; sunt folosite la fabricarea de produse noi; pentru a fi uşor transportabile, ele sunt montate pe roţi;

HD 200 Multiarc

Câteva exemple:

Superforce 230 IGBT

Superforce 220 LT

Heavy Duty 315 IGBT

  • pentru curenţi de sudare mari până la 630, 1 000, 1 500 A, destinate sudării manuale cu elcctrozi groşi de peste 8 mm diametru şi sudării semiautomate sau automate, unde sunt necesari curenţi mari de sudare. Aceste aparate se fabrică, în general, cu mai multe caracteristici, spre a fi destinate unei folosiri mai largi. Grupurile şi transformatoarele pînă la 1 000 A sunt montate pe roţi, iar în cazul cînd sunt destinate alimentării mai multor posturi, sunt staţionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *