Procedee de sudare

După modul de topire al marginilor:
   1. Sudarea prin topire.
   2. Sudarea prin presiune.

La sudarea prin topire, marginile pieselor de îmbinat sunt aduse în stare topită,iar după solidificare se formează sudura.
La sudarea prin presiune, marginile de îmbinat, încălzite local sau nu, sunt presate una contra celeilalte până la obţinerea îmbinării necesare.

După tipul încălzirii marginilor îmbinării:

  • sudarea chimică, la care marginile sunt încălzite şi topite local prin căldura dezvoltată de o reacţie chimică exotermică sau prin turnarea unui metal. Din această grupă fac parte procedeele de topire cu flacăra de gaze sau cu termit;
  • sudarea electrică, la care marginile sunt topite prin efectul caloric al arcului electric, fără exercitarea vreunei solicitări mecanice. Din această grupă fac parte procedeele de sudare cu arc electric descoperit sau acoperit;
  • sudarea electrochimică, la care marginile de îmbinat sunt topite cu arc electric în mediu de gaz protector inert sau reducător sau în mediu de gaze reducătoare;
  • sudarea termomecanică, la care marginile de îmbinat sunt încălzite cu ajutorul unei reacţii chimice, iar îmbinarea se realizează în urma unei solicitări mecanice(presare, laminare, lovire). În această grupă intră procedeele cu  flacăra de gaze şi cu termit, realizate prin presiune, precum şi procedeul de sudare prin forjare;
  • sudarea electromecanică, la care încălzirea marginilor se realizează electric, iar îmbinarea se obţine printr-o solicitare mecanică. Din această grupă fac parte procedeele de sudare prin rezistenţă electrică şi presiune: cap la cap, în puncte,în linie etc.
  • sudarea mecanică prin presiune la rece sau prin frecare, la care îmbinarea se obţine prin acţiunea unei forţe de presare, frecare sau şoc.

Felul energiei utilizate 

Procedee de sudare 

Energie termochimică

Sudarea cu flacăra de gaze 

Sudarea cu termit

Energie electrotermică

Sudarea prin presiune

Sudarea electrică In baie de zgură

Sudarea în vid cu fascicul de electroni

Sudarea prin inductie Sudarea dielectrica

Energie mecanica

Sudarea la rece

Sudarea prin percuţie

Sudarea prin explozie

Sudarea prin frecare

Sudarea prin ultrasunete

Energie radianta 

Sudarea prin radiaţii (Maser-Laser)

Sudarea prin lipire 

Sudarea prin forjare 

  • Sudarea in aer cald (pentru materiale plastice) 
  • Sudarea cu elemente încălzite 

Sudarea cu arc electric

În această grupă intră toate procedeele de sudare cu
arc electric vizibil sau acoperit (sub strat de flux), cu electrod fuzibil sau nefuzibil, cu electrod de cărbune, cu plasmă.

Sudarea prin presiune

În această grupă intră toate procedeele de sudare prin rezistenţă electrică: cap la cap, în puncte, în relief. Procedeele cap la cap pot fi prin topire intermediară sau în stare solidă. Tot în această grupă intră şi sudarea prin presiune cu curenţi de înaltă frecvenţă.

Sudarea cu gaze

Această grupă cuprinde procedeele de sudare cu flacăra de gaze cu oxigen: sudarea oxiacetilenică, oximetanică, oxihidrică. Tot din această grupă fac parte şi procedeele de sudare cu flacăra de gaze şi aer: aeroacetilenică, aeropropanică.

Sudarea în stare solidă

Această grupă cuprinde procedeele de sudare la care marginile nu sunt aduse în stare de topire: cu ultrasunete prin frecare, prin forjare, cu energie mecanică mare (sudarea prin explozie), sudarea prin difuzie, sudarea cu gaz prin presiune, sudarea la rece sau prin presiune la rece.

Alte procedee de sudare

Din această grupă fac parte procedeele de sudare: cu termit prin presiune sau prin topire electrică în baie de zgură, sudarea electrogaz. prin inducţie, cu radiaţii luminoase, cu fascicul de electroni.

Lipirea. Această grupă cuprinde procedeele de lipire tare şi moale, precum şi de sudare prin lipire.

Sudarea cu flacăra de gaze şi sudarea cu arc electric în numeroasele ei variante de mare aplicabilitate, care fac parte din grupa procedeelor de sudare prin topire, precum şi sudarea electrică prin rezistenţă din grupa procedeelor de sudare prin presiune, sunt cele mai folosite procedee în industrie.

Sudarea cu flacără oxiacetilenică

Sudarea cu flacără oxiacetilenică

Sudarea în mediu protector de gaz T.I.G.

Sudarea în mediu protector de gaz M.A.G.

Sudarea automată sub strat de flux

Sudarea cu arc electric în baie de zgură

Sudarea prin presiune prin rezistență prin puncte

Sudarea cu arc electric cu electrod invelit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *