Sudarea prin puncte prin presiune și rezistență electrică

 

         Sudarea prin puncte prin presiune si rezistenta electrica este un procedeu de sudare in stare solida aplicat pentru imbinarea pieselor si elementelor structurilor sudate confecționate din semifabricate sub formă de tablșă, dar se aplică și la sudarea elementelor din sârmă sau bară.

Sudarea prin puncte prin presiune aplică tablelor, benzilor şi profilelor subţiri şi reprezintă cel mai răspândit procedeu de sudare prin rezistenţă şi unul dintre cele mai utilizate procedee de sudare în general. Procedeul este practicat în două variante, prezentate în cele ce urmează.

a. Varianta obişnuită.

Piesele 1 ce urmează a se suda se strâng între electrozii unei maşini 2, legaţi în circuitul secundar al unui transformator electric coborâtor de tensiune, 3. Prin trecerea unui curent electric de intensitate foarte mare (2000 … 10000 A) prin circuitul de sudare, se produce încălzirea pe baza rezistenţei electrice de contact dintre cele două piese, cu topirea locală a materialului pieselor şi formarea unui punct de sudură. Punctul astfel realizat prezintă o rezistenţă la forfecare mare, astfel încât ruperea unei asemenea îmbinări se face în jurul lui, în materialul uneia din piese.

Formarea punctului de sudurâ între cele două piese se explică prin faptul că rezistenţa electrică de contact dintre cele două piese R pp are valori mai mari decât celelalte rezistenţe aflate în circuitul de sudare: R ep – rezistenţa electrică de contact dintre electrozi şi piese şi R P – rezistenţa electrică a pieselor.

Fig 1.1. Sudarea electrică prin rezistenţa prin puncte.

Rezistenţele R ep sunt de nedorit şi efectul lor se diminuează prin utilizarea unor electrozi buni conducători de electricitate (din cupru sau aliaje Cu-Cr, Cu-Be-Co, Cu-Cd) şi prin curăţirea suprafeţelor pieselor (prin sablare, decapare etc.).

Rezistenţele de contact se pot micşora dacă se măreşte forţa de apăsare, dar această soluţie nu poate fi pe deplin utilizată, deoarece se diminuează şi rezistenţa de contact dintre piese, ceea ce face sănu se mai asigure căldura necesar ăsudării, iar electrozii să imprime adâncituri pronunţate pe piese (amprente).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *