Sudarea oțelurilor greu sudabile

în domeniul reparațiilor şi al întreținerii întâmpinăm multe tipuri de oţeluri care se consideră a fi greu sudabile din cauza călibilităţii ridicate a acestora.
Printre ele:
• oteluri cu un continut mare de carbon
• oteluri cu rigiditate mare
• oteluri pentru arcuri
• oţeluri tratate termic (innobilate)
• oteluri rezistente la coroziune
• oţeluri cu o compoziţie chimică necunoscută
Oțelurile cu compozitie chimică necunoscută trebuie şi ele considerate oteluri cu sudabilitatea limitată pentru a se evita eventualele defecte la sudare. în principiu este posibil ca toate aceste oţeluri să se sudeze cu materiale de a-daos feritice corespunzătoare cu preîncălzire şi tratament termic după sudare, pentru a se evita fisurarea din cauza hidrogenului din ZIT. In cazul sudurilor pentru reparații, deseori nu este posibil să se utilizeze preincălzirea şi nici tratamentul termic după sudare. In aceste cazuri se aplică cea mai bună soluţie de sudare cu materiale de adaospe bază de inox austenitic sau de nichel. Riscul de fisurare se reduce printr-o maimare solubilitate a hidrogenului şi printr-o mai mare ductilitate a metalului depus.
Capilla 52 K (sau sarme MIG/TIG similare) – Au o mare capacitate de dilutie. Se ale cand sunt necesare rezistente mecanice mari. Continutul de ferita nediluata in metalul depus este deseori peste 40% , ceea ce poate favoriza fragilitizarea la aplicatii care lucreaza la temperaturi mai ridicate. Aceste tipuri sunt si cele mai bune solutii cand trebuie sa se sudeze materiale de o compozitie chimica necunoscuta.

Capilla 51 Ti (sau sarme MIG/TIG similare) – Depun un metal complet austenitic cu o rezistenta mecanica comparativ mai scazuta dar cu o rezistenta extrem de buna la fisurarea la solidificare. Acest metal depus relativ moale reduce tensiunile pentru orice tip de martensita care ar putea fi prezenta. De aceea acest tip de material de adaos poate fi cea mai buna solutie daca se poate accepta o rezistenta mecanica mai redusa.

Capilla 6000 (sau sarme MIG/TIG similare) – Aceste materiale sunt destinate imbinarilor de mare rezistenta, expuse temperaturilor de peste 200gC, precum sunt de ex imbinarile refractare din oteluri Cr-Mo rezistente la fluaj pana la oteluri inoxidabile. Aceste tipuri de materiale nu sunt sensibile la fragilizare, tratamente termice si reduc tensiunile din imbinare datorita ductilitatii ridicate. Se potrivesc foarte bine la sudarea materialelor groase (peste 25mm), deci in cazuri de imbinari multistrat.

Urmatoarele imagini arata unele cazuri de aplicatii tipice la care se poate folosi sudarea cu electrozi Capilla 52 K

reparația suporților rupți la o piesă turnată din oțel-fontă cu electrozi Capilla 52k

Repararea arborilor uzați slab aliat cu electrozi Capilla 52 K

Repararea dintelui rupt de la roata dintata cu electrozii Capilla 52 K (sau sarme MIG/TIG similare)